Bu yazımızda Avr programlama serimizinde kullanacağımız yazılım ve donanım ihtiyaçlarımızdan bahsedeceğim.
Kullanılacak Yazılımlar;
-Atmel Studio
-Avrdude veya WinAVR
Kullanılacak Donanımsal parçalar;
-Atmega328p (AVR Mikrodenetleyici)
-USBASP(AVR Programmer)
-16Mhz Kristal Osilatör (Opsiyonel)
-22pF Kapasitörler (Kristal Osilatör kullanımı için)
-Breadbord ve Jumper kablolar
Atmel Studio : Microchip firmasının sitesinden indirebileceğimiz Atmel Mikrodenetleyiciler’i programlamamızı sağlayan Visual Studio tabanlı IDE.
Avrdude : Atmel Studio’dan aldığımız çıktı, Hex uzantılı dosyayı programlayıcımız aracılığı ile çipe yüklememizi sağlayan açık kaynak kodlu yazılım, WİNAVR yazılımı AVRDUDE yazılımını içerdiği için WİNAVR‘ı indirmemiz yeterli olacaktır.
Atmega328p : Programlayacağımız Avr Çipidir. Bu seride anlatacağımız içerikler tüm Avr Çipleri için geçerli olacaktır, sadece kullandığımız çipin donanımsal yapısına ve yazmaçlarına özen göstermeliyiz. Bu seride Atmega328p kullanmamızın sebebi ulaşılabilirliğinin kolay olması ve popüler bir çip olduğu için sanal ortamda hakkında çok fazla içerik bulabilmesidir.

USBASP : AVR Çiplerini programlamanın birden fazla yolu vardır. Kullanabileceğimiz çok farklı programlayıcılar mevcuttur. Bizim serimizde USBASP kullanmamızın sebebi ucuz ve ulaşılabilir olmasıdır. USBASP üçüncü parti bir geliştirici tarafından tasarlandığı için Atmel Studio ile doğrudan kullanmak mümkün değildir. Bunu nasıl yapacağımızı USBASP ile ilgili yazımda bulabilirsiniz.

16Mhz Kristal : Aslında kristal frekansı 16Mhz olmak zorunda değil. Sizin elinizde hangisi varsa onu kullanabilirsiniz. Hatta hiç harici kristal kullanmayarak Internal Kristal’i kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken çipimizin sigorta ayarlarını doğru yapmak. Bu seride yazacağımız kodlar 16Mhz kristale göre yapılmış sigorta ayarlarında çalışacaktır. Eğer farklı bir kristal veya Internal Kristal’i kullanacaksanız, kristal değerine uygun sigorta ayarlarını AVRDUDES adlı yazılımla çipinize yazmalısınız.

Not: Bu seride yazacağımız kodları, sahip olduğunuz bir ‘Arduino Uno ve Nano’ modellerinde de çalıştırabilirsiniz.