
En kısa tanımıyla, Mikrodenetleyici, tek bir entegre devre yongası üzerindeki küçük bir bilgisayardır. Mikrodenetleyiciler, kişisel bilgisayarlarda veya çeşitli ayrık yongalardan oluşan diğer genel amaçlı uygulamalarda kullanılan mikroişlemcilerin aksine gömülü uygulamalar için tasarlanmıştır.
Mikrodenetleyiciler, otomobil motor kontrol sistemleri, implante edilebilir tıbbi cihazlar, uzaktan kumandalar, ofis makineleri, aletler, elektrikli aletler, oyuncaklar ve diğer gömülü sistemler (daha sonraki yazılarımızda açıklayacağız) gibi otomatik kontrollü ürün ve cihazlarda kullanılır.
Bir mikrodenetleyici, işlemci, bellek ve çevre birimleriyle bağımsız bir sistem olarak düşünülebilir ve bir gömülüsistem olarak kullanılabilir.Mikroişlemci yalnızca bir Merkezi İşlem Biriminden oluşurken, Mikro Denetleyici, tümü tek bir yongaya entegre edilmiş bir CPU, Bellek ve giriş çıkış birimleridir.

Mikroişlemci, RAM, ROM ve diğer çevre birimlerine arayüz oluşturmak için harici bir veri yolu kullanır, diğer yandan Mikrodenetleyici dahili bir kontrol veriyolu kullanır.

8 bit ,16 bit,32 bit Mikrodenetleyicilerin varlığından bahsetmek mümkün fakat günümüzde daha çok 8 bit ve 32 bit mikrodenetleyiciler kullanılmaktadır.
Microdenetleyiciler ile ilgili serimize 8 bit olan Atmel’in Atmega328p mikrodenetleyicisi üzerinden devam edeceğiz.
[…] teknolojininde gelişmesiyle çok yüksek hızlarda çalışan mikroişlemciler üretilmektedir. Mikrodenetleyiciler yazımda da bahsettiğim gibi mikrodenetleyiciler içerisinde mikroişlemci ve bu mikroişlemci ye […]
LikeLike